Żłobek Miejski

"MISIAKOWO"

w Rudzie Śląskiej

 

STRONA BIP
PRACA/REKRUTACJA
INFORMACJE
INFORMACJA O JAKOŚCI POWIETRZA
KALENDARIUM
WYDARZENIA
KLUB KREATYWNEGO MISIAKA
KUCHCIKOWO
MISIAKOWY FITNESS KLUB
Grupa I i II
Grupa III
Grupa IV
Archiwum


ŻYWIENIE

W Żłobku Miejskim MISIAKOWO oferujemy naszym milusińskim 4 posiłki dziennie

  • śniadanie,
  • II śniadanie,
  • obiad,
  • podwieczorek

które są przygotowywane w żłobkowej kuchni.

 

Jadłospisy żłobka układane są przez dietetyka zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych Instytutu Żywienia i Żywności. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowane.Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.

Sami robimy gołąbki, naleśniki, kluski leniwe, racuchy, kisiel, itp, wykonujemy świeże surówki z warzyw tuż przed podaniem. Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicone i wartościowe, wykonane smacznie jak w domu. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej, otrzymują także herbatkę owocową, rumiankową, miętową lub sok.

 

ZAWSZE JESTEŚMY PRZYGOTOWANI NA DOKŁADKI!!!

 

W żłobku realizowane są diety indywidualne (np.bezmleczne, bezglutenowe) w oparciu o zaświadczenie lekarskie.

 

Jadłospis jest zaplanowany dekadowo i dostępny dla rodziców na tablicy w szatni dziecięcej.

 

Na podstawie Rozporządzenia UE nr 1169/2011 poniżej przedstawiamy najczęściej występujące alergeny pokarmowe.
W celu ułatwienia Państwu informacji do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa symbolizująca występujący w potrawie alergen. Cyfry porządkowe również zostały umieszczone w jadłospisie.

 

 

 1.Gluten-zboża

 2.Skorupiaki

 3.Jaja

 4.Ryby

 5.orzeszki ziemne

 6.soja

 7.laktoza- mleko

 8.orzechy

 9.seler

10.gorczyca

11.nasiona sezamu

12.dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu > 10mg/kg

13.Łubin

14.Mięczaki

 

*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów : glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

 

W żłobku obowiązuje realizacja kształtowania właściwych nawyków żywieniowych poprzez:

  • stałe pory posiłków - zgodnie z ustalonym harmonogramem /planem dnia/
  • spożywanie posiłków w grupie (dzieci lubią jeść w towarzystwie rówieśników)
  • brak podjadania pomiędzy posiłkami
  • nie zmuszanie a umiejętne zachęcanie dziecka do jedzenia
  • właściwą kulturę spożywania posiłków/ swoboda, przyjazna atmosfera - bez zabawy i oglądania telewizji/
  • kształtowanie umiejętności gryzienia, samodzielnego jedzenia łyżką lub widelcem, picie z kubka

 

Indywidualność w diecie małego dziecka jest bardzo istotna , dlatego od 5 miesiąca życia stosowany jest schemat wprowadzania nowych produktów, który konsultowany jest z rodzicami.

 

 

ZASADY ŻYWIENIA DZIECI OD 1 DO 3 ROKU ŻYCIA:

  • Należy codziennie spozywać pieczywo i przetwory zbożowe pochodzące z pełnego przemiału zbóż
  • Należy spożywać codziennie produkty nabiałowe, takie jak mleko, maślankę, kefir lub jogurt; dla dzieci powyżej 24 miesiąca zycia ze zmniejszoną zawartością tłuszczu
  • Należy codziennie jeść warzywa ( w tym warzywa strączkowe) i owoce
  • Chude mięso czerwone, w tym wędliny, powinny byc spożywane nie częściej niż dwa - trzy razy w tygodniu
  • Mięso drobiowe powinno być spożywane dwa - trzy razy w tygodniu, zawsze bez skóry
  • Wskazane jest spożywanie ryb, jeden - dwa  razy w tygodniu
  • Posiłki powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczy roślinnych (najlepiej oliwa z oliwek lub olej rzepakowy) z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego
  • Należy ograniczyć dodatek soli do potraw i produktów spożywczych
  • Należy ograniczyć spożywanie słodkich napojów i pić czystą wodę

 

 

[ Cookies - info ]Oprogramowanie CMS: DragoN-NogarD © ( www: http://nogard.pl )