ŻYWIENIE
W MISIAKOWIE oferujemy naszym milusińskim 4 posiłki dziennie które są przygotowywane w żłobkowej kuchni:
- śniadanie,
- II śniadanie,
- obiad,
- podwieczorek.
Jadłospisy żłobka układane są przez dietetyka zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych Instytutu Żywienia i Żywności. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowane,kupne ciasta .
Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.
Sami robimy gołąbki, naleśniki, kluski leniwe, racuchy, kisiel, itp, wykonujemy świeże surówki z warzyw tuż przed podaniem. Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicone i wartościowe, wykonane smacznie i podane estetycznie. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej, otrzymują także herbatkę owocową, rumiankową, miętową lub świeży sok.
W sytuacji kiedy dziecko nie korzysta z któregoś posiłków Żłobek nie dokonuje zwrotu kosztu za dany posiłek,nie wydaje posiłków na wynos lub zamienników w postaci suchego prowiantu.
ZAWSZE JESTEŚMY PRZYGOTOWANI NA DOKŁADKI!!!
W żłobku realizowane są diety indywidualne (np.bezmleczne, bezglutenowe) w oparciu o zaświadczenie lekarskie.
Jadłospis jest zaplanowany dekadowo i dostępny dla rodziców na tablicy ogłoszeń w szatni dziecięcej.
ALERGENY
Na podstawie Rozporządzenia UE nr 1169/2011 poniżej przedstawiamy najczęściej występujące alergeny pokarmowe.
W celu ułatwienia Państwu informacji do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa symbolizująca występujący w potrawie alergen. Cyfry porządkowe również zostały umieszczone w jadłospisie.
1.Gluten-zboża
2.Skorupiaki
3.Jaja
4.Ryby
5.orzeszki ziemne
6.soja
7.laktoza- mleko
8.orzechy
9.seler
10.gorczyca
11.nasiona sezamu
12.dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu > 10mg/kg
13.Łubin
14.Mięczaki
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów : glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W ŻŁOBKU OBOWIĄZUJE REALIZACJA KSZTAŁTOWANIA
WŁAŚCIWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH POPRZEZ:
- stałe pory posiłków - zgodnie z ustalonym harmonogramem /planem dnia/,
- spożywanie posiłków w grupie (dzieci lubią jeść w towarzystwie rówieśników),
- brak podjadania pomiędzy posiłkami,
- nie zmuszanie a umiejętne zachęcanie dziecka do jedzenia,
- właściwą kulturę spożywania posiłków/ swoboda, przyjazna atmosfera - bez zabawy i oglądania telewizji/,
- kształtowanie umiejętności gryzienia, samodzielnego jedzenia łyżką , picie z kubka.
Indywidualność w diecie małego dziecka jest bardzo istotna , dlatego od 5 miesiąca życia stosowany jest schemat wprowadzania nowych produktów, który konsultowany jest z rodzicami.
ZASADY ŻYWIENIA DZIECI OD 1 DO 3 ROKU ŻYCIA:
- Należy codziennie spożywać pieczywo i przetwory zbożowe pochodzące z pełnego przemiału zbóż
- Należy spożywać codziennie produkty nabiałowe, takie jak mleko, maślankę, kefir lub jogurt; dla dzieci powyżej 24 miesiąca życia ze zmniejszoną zawartością tłuszczu
- Należy codziennie jeść warzywa ( w tym warzywa strączkowe) i owoce
- Chude mięso czerwone, w tym wędliny, powinny być spożywane nie częściej niż dwa - trzy razy w tygodniu
- Mięso drobiowe powinno być spożywane dwa - trzy razy w tygodniu, zawsze bez skóry
- Wskazane jest spożywanie ryb, jeden - dwa razy w tygodniu
- Posiłki powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczy roślinnych (najlepiej oliwa z oliwek lub olej rzepakowy) z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego
- Należy ograniczyć dodatek soli do potraw i produktów spożywczych
- Należy ograniczyć spożywanie słodkich napojów i pić czystą wodę